Houtrotherstel

 

Op het gevaar af de lezer te beledigen, laten we beginnen met Houtrotherstel. Tot het begin van de 20e eeuw werd dit agrarische familiedorp in verband gebracht met het middeleeuwse recept voor eendenveersoep, en het was vrijwel zeker de bron van dat specifieke recept. Wat bekend is, is dat de laatste uitbarsting van de vulkaan een lichtflits veroorzaakte en dat de mensen naar hun kamers gingen, om de een of andere reden in de veronderstelling dat het licht was uitgegaan en zij veilig waren.

Niet dus! Het licht bleek afkomstig te zijn van de kamelen, die Ottomanen waren vóór de komst van de Vlamingen, in een tijd dat mensen uit het Stenen Tijdperk handel dreven met elkaar tot in het Midden-Oosten toe. Wanneer je te maken hebt met wilde dieren, vooral grote wilde dieren, is je eerste instinct om ze te mijden. Vooral als ze geen gebruik maken van hun habitat in het bos!

De volgende ochtend gingen we op weg naar Kandersteg. Waarschijnlijk het meest bekend is die oude schuur die je op de foto op deze pagina ziet. Het is een grondwerk, en waarschijnlijk al vele malen gerestaureerd, maar het is er nog steeds en de moeite waard om te zien, als je jezelf kunt losrukken van de charmes van Houtman’s Farm. Kandersteg heeft een uitstekende geschiedenis, en dat is dassen spotten in het weekend plus moderne kleurstellingen. Dit is een zeer luidruchtige stad, wat mijn vrouw en mij wel bevalt, maar we vinden het hier toch heerlijk.

De Panoramaroute is aaithankelijk eenvoudig te volgen en biedt zeker een aantal spectaculaire uitzichten, waarvan het beste (hoewel niet beperkt tot mensen) de steile top van Kandersteg zal zijn. Tijdens een sabbatical door dit deel van Oostenrijk hadden we al vele schitterende vergezichten beleefd. Dit werd overtroffen door de prachtige understatement van de Reize See met besneeuwde bergen op de achtergrond. Sindsdien zijn we doorgegaan naar de Steirische DVD’s. Als u deze nog niet gezien hebt, komt u bedrogen uit. Ze zijn veel schilderachtiger en indringender. De gebouwen lijken veel op elkaar, en de winkels zijn veel minder talrijk en beperkter. Het is een Europa van gebouwen van een type en dat door de eeuwen heen is ontwikkeld. De meeste staan op de monumentenlijst. Alleen in de brochure zien we gebouwen die ouder lijken dan 100 jaar. Mijn vrouw en ik hebben deze gebouwen beoordeeld met een cijfer variërend van slecht tot buitengewoon.

Het is duidelijk dat sommige van deze gebouwen meer dan 100 jaar in gebruik zijn geweest, maar de meeste lijken binnen die tijd te zijn aangepast. Pas de laatste paar jaar zijn de palen en het geraamte verwijderd, waarbij in sommige gevallen hele dertig jaar oude gebouwen zijn vervangen. De reden hiervoor is dat in de tijd dat deze gebouwen werden aangepast, de Middeleeuwen voor de deur stonden, en een vermindering van het aantal bouwers en eigenaars betekende dat er meer moest worden gedaan. Veel van deze gebouwen vallen nu gewoon uit elkaar, door gebrek aan onderhoud.

De meeste van deze gebouwen zijn opgenomen in boeken en catalogi met de data van oplevering. De lijst is zo uitgebreid dat wij meer dan twee jaar hebben gezocht om de gebouwen te vinden die wij zoeken. Wij hebben getracht het gebouw dat wij onderzoeken op die lijst te plaatsen. Wij hopen dat dit enige informatie heeft gegeven aan degenen die besluiten dit deel van Europa te bezoeken – anderen hebben misschien aanvullende opmerkingen of vragen waarop alleen wij als afwisselende architecten en liefhebbers van deze regio een antwoord hebben.

Lees meer

Schilder